Mercedes-Benz Classic.

De Mille Miglia-winnende Mercedes-Benz 300 SLR van ir Stirling Moss, met het legendarische nummer “722”, is nog een laatste keer door het hart van Londen gereden voor een speciale “The  mobilhome verkopen  korte film van Mercedes-Benz Classic.

De film is gemaakt ter ere van wijlen Sir Stirling Moss en zijn leven van buitengewone prestaties, plus zijn connectie met een van de beroemdste raceauto’s aller tijden.

De Mercedes-Benz 300 SLR van Stirling Moss tijdens de laatste rit door Londen

De legendarische 2de hands auto Mercedes werd gefilmd op een zondagochtend eind september in het centrum van Londen, met ongeveer 50 cast- en crewleden, samen met acht motorrijders van de politie. De opnames werden uitgevoerd door de gerenommeerde productieadviseurs INP Media Limited en Samuelson Wylie Associates, die veel ervaring hebben met Hollywood-actiefilms.

De scènes werden ook opgenomen met een helikopter, gevlogen door een team dat bekend staat om hun werk vanuit de lucht voor de James Bond-franchise en voor het vliegen onder de Tower Bridge voor de film over de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012.

De korte film “The Last Blast” was ook een afscheidstournee voor de 300 SLR race sportwagen voordat hij terugkeert naar het Mercedes-Benz Museum, nadat hij memorabele gastoptredens had gemaakt op het Goodwood Festival of Speed, de Britse Grand Prix en de Goodwood Revival in 2021, waar hij de ontroerende herdenkingsparade voor de overleden autocoureur leidde.

De film bevat talrijke verwijzingen naar markante momenten uit Stirling’s carrière, terwijl hij door zijn geliefde thuisstad rijdt, waar hij 60 jaar lang woonde. Ondanks zijn band met de racelegende was dit de eerste rit van de 300 SLR door de straten van Londen en het werd een ontroerend eerbetoon.

De Mercedes-Benz 300 SLR is natuurlijk beroemd om zijn overwinning in de Mille Miglia van 1955, met Stirling Moss aan het stuur en zijn navigator Denis Jenkinson aan zijn zijde. De wegrace van Brescia naar Rome en terug werd beschouwd als de mooiste aller tijden en een van Stirling’s grootste overwinningen ooit.

Stirling Moss’ Mercedes-Benz 300 SLR tijdens de laatste rit door Londen

En het is ter ere van Moss dat Mercedes de acht-in-lijn motor nog een laatste keer liet brullen tijdens een rit door het centrum van Londen voordat de auto met pensioen gaat en terugkeert naar zijn permanente thuis in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.

De GPBox collectie van oldtimermemorabilia

Het resultaat is een ontroerende film van drie en een halve minuut. Het vertrekpunt van de rit, heel vroeg op een zondagmorgen, is The Temple. Daarna volgt een rit langs de Houses of Parliament, Trafalgar Square, de Royal Automobile Club en het Ritz hotel. Onderweg passeert “722” Sir Stirling’s eigen 300 SL “Gullwing” – de auto waarin hij in 1955 van Londen naar de Mille Miglia reisde.

De rit door de stad eindigt voor het huis van Moss zelf in een Mayfair mews. Daar staat zijn zoon, Elliot Moss, voor de deur en kijkt op het horloge om zijn pols, dat zijn vader vele jaren heeft gedragen. Het is precies 7.22 uur, de oorspronkelijke starttijd van Moss en Jenkinson’s Mille Miglia en de reden voor het startnummer van de auto. De 300 SLR rolt nog een laatste keer tot stilstand, en de motor wordt afgezet.

Dit is het eerbetoon en de dankbetuiging van Mercedes-Benz Classic aan Sir Stirling Moss, die decennia lang zijn diensten aan het merk heeft gewijd. En ook aan zijn familie, voor de niet aflatende steun die ze hem hebben gegeven, en voor hun persoonlijke betrokkenheid bij dit zeer speciale filmproject.